Drvo – podjednako lepo i u enterijeru i eksterijeru

Upotreba drveta za spoljašnji nameštaj ili za fasadne obloge, nije česta. Izloženost ovog prirodnog materijala promenjivim vremenskim uslovima, vlažnosti vazduha, UV zračenje, so u vazduhu u primorskim mestima …utiču da se njegove karakteristike menjaju vremenom, što nije nikad ideja onih koji žele da imaju u svojoj bašti drveni nameštaj. Zato se za ovakve prilike biraju najkvalitetnije, specifične vrste drveta čije karakteristike odgovaraju zahtevnim spoljnim uslovima.

Najtraženije i najkvalitetnije drvo za spoljnu upotrebu je divlja burmanska tikovima. Vremenom sve manje je divlje jer je počela da se gaji i na plantažama. Tikovinu karakteriše njena impregniranost koja dolazi od dosta eteričnih ulja koje drvo sadrži i koja mu pružaju specifičnu otpornost na instekte, truljenje, vlagu.

 

Pored tikovine, za spoljašnju upotrebu dosta je cenjen i lapačo, koji raste u južnoameričkim šumama, specifičnog crvenkastog tona. Zatim tu je i masaranduba, merbau, crveni kedar, mahagoni,termički obrađen jasen, bor, bagrem

Nekada je drvo pored kamena bilo glavni materijal za gradnju i eksterijer. Kako je vremenom došlo do ekspanije građevinske industrije, novih načina gradnje, došli su u prvi plan i neki novi materijali, a drvo je u eksterijerima postalo skupi ukras. Nesumnjivo, ono je i dalje primaran materijal za enterijer, iako su u jednom momentu plastika i metal počeli da osvajaju tržište. Trend eko materijala i boja ide drvetu u prilog. Poslednjih nekoliko godina povećala se ponuda egzotičnih vrsta drveta na našem tržištu, pre svega kroz podne obloge za spoljnu upotrebu. Nesumnjivo je da drveni pod u baštama daje poseban izgled, pogodan jer ne upija toplotu, nije klizav pa je često izbor podloge oko bazena.

Kao i kod spoljašnjeg nameštaja od drveta, tako i kod spoljašnjih drvenih podova, bitno je kvalitetno i redovno održavanje, koje ovakvom nameštaju i podovima može obezbediti i višedecenijsku trajnost. Preporučuje se redovno polivanje vodom, naročito tokom vrelih letnjih meseci,da bi drvo zadržalo elastičnost. Kako je drvo izloženo vremenskim uticajima i sunčevoj svetlosti, neminovno će se desiti da promeni boju i da dobije lepu srebrenastu patinu. Prvobitna boja se može donekle sačuvati redovnim uljenjem (poželjno je na početku i na kraju sezone). Ulje se nanosi na čistu, suvu i odmašćenu površinu i ima ulogu impregnatora, vodootporne i UV zaštite.

Svakako, ono što se ne preporučuje za negu spoljašnjih drvenih komada nameštaja su sredstva na bazi hlora, koja unuštavaju strukturu drveta i ono još više poprima sivu boju. Takođe, prevelika vlažnost može izazvati hvatanje plesni i algi na površini, pa je tokom čiščenja drveta dobro ubaciti i mehaničko čišćenje koje će skinuti površne naslage.

Treba naglasiti i nezanemarljiv finansijski momenat, jer prirodni materijali, pogotovu cenjene vrste drveta, imaju svoju vrednost. Možda će to i zahtevno postavljanje i održavanje, nekoga odvratiti od namere da u svoje dvorište postavi sedeću garnituru od drveta, ili pod. Ali, treba se podsetiti da ništa ne pruža istovremeno takvu toplinu i neprolaznu eleganciju kao drvo, a istovremeno je idealno za zdravlje, jednostavni dodatak uživanju u proleću i letu.