Medijapan ili Univer – za i protiv

Često naši klijenti koji prvi put opremaju stan, pretražuju razne sajtove, traže dizajn koji bi im se svideo, posećuju salone sa izloženim gotovim nameštajem, i dolaze kod proizvođača sa prvim pitanjem: šta je bolje univer ili medijapan? Kako odgovor nije jednostavan, jer zavisi šta klijent želi, pokušaćemo u kratkim crtama da predstavimo koje su prednosti jednog, a koje drugog materijala, s obzirom da u našoj proizvodnji 90% proizvoda su od univera ili medijapana.

Univer je ploča iverica, najčešće debljine 18mm, Ona je oplemenjena melaminskom folijom sa obe strane svojih površina. Ta folija se danas radi u toliko dezena, boja, tekstura, da je nekad problem napraviti izbor. Ta folija je dosta tanka i ako se ne izreže specijalnim alatom, mašinama, na ivicama se mogu pojaviti krzotine od rezanja. Ovaj materijal nije pogodan za izradu radnih ili pult ploča, jer konstantan mehanički rad, ili kontakt sa vlagom, već posle godinu-dve čine ove površine neravnim, izlizanim. Univer sa malo debljom folijom, je otporniji. Ali, kako je to uglavnom univer visokog sjaja, (i sa višom cenom), on svakako nije za radne površine. Sama folija jeste otporna na grebanje, hemijska sredstva, ali jače mehaničke radnje i visoke temperature, voda…mogu je oštetiti.

Ono što odlikuje obradu ovog materijala jeste kantovanje isečenih komada. Kant trake koje se lepe su u poslednje vreme dobrog kvaliteta (pvc i abs materijal) debljine od 0,5mm, pa do 3mm. Dezen trake se uglavnom bira prema izabranom dezenu univera. One se mašinski lepe i obrađuju pomoću kanterice (mašine za kantovanje) skrivajući presek ploče. Spoj trake i ivice ploče je dosta jak i vodootporan ukoliko spoj nije duže vreme izložen vlaženju. Koliko god kantovanje bilo precizno urađeno, vidi se linija između ploče i kant trake, čime je kompaktnost elementa narušena.

I pored svih ovih neznatnih nedostataka, ipak, velika prednost univera je što u relativno kratkom roku, u 3 koraka, od crteža postaje gotov proizvod: sečenje, kantovanje, montaža. On spada u jeftinije materijale, pa je i pored kantovanja, i dalje konkurentan. Za relativno mali iznos i malo vremena, klijent dobija željeni proizvod.

Medijapan je kod nas prvo počeo da stiže iz Japana, što je i rezultat imena koje je kod nas u upotrebi (Mede in Japan). To je inače ploča vlaknatica (dobijenih razvlaknjavanjem drveta) srednje gustine, pa mu je i zvaničan naziv Medium Density Fiberboard (MDF). U odnosu na univer on je gušći, kompaktniji i teži. Takođe u odnosu na univer, medijapan na površini može imati šare razne debljine i dubine, pa se zato često univer koristi za korpuse, a upravo medijapan za frontove na plakarima i kuhinjskim elementima.

Medijapan je izuzetno pogodan za rezbarenja, pravljenja usečene ručice umesto klasičnih ručica na frontovima. Mogu se raditi razne krivine, isečeni delovi raznih šara, po šablonu. Sama medijapan ploča je bezlične boje, pa ako nema foliju preko, mora se nakon obrade dalje farbati poliuretanskim premazima u komorama za farbanje. Tada je mogućnost biranja željene boje nepregledna. Od boje, tona, mat ili sjajnog izgleda. Često se nailazi na medijapan koji je oplemenjen folijama koje imaju teksturu drveta.

Frontovi medijapana značajno luksuznije izgledaju, nego oni od univera. Završna obrada je bogatija, nema lepljenja kant trakom, pa su time celoviti komadi, estetski privlačni oku. Pored estetskog momenta, ovakva završna obrada pogoduje većoj otpornosti medijapana na vlagu, u odnosu na univer.

Da ne bude sve idealno, I medijapan ima svoje nedostatke, pre svega u ceni. Malo je skuplji od univera, što je i za očekivati s obzirom na sastav. Ali, na njegovu krajnju cenu utiče njegova skupa obrada koja iziskuje više rada nego obrada univera. Zato i spominjemo frontove, jer klijenti najčešće kombinuju univer za unutrašnje dolove, sa medijapanom za one koji su izloženi pogledu. Kod komoda gde sus vi skoro delovi na oku, medijapan čini 80% materijala. Sama završna obrada medijapana je dosta opipljiv posao, i traži preciznost u šaranju, idealne uslove farbanja. Nije zgoreg napomenuti da farbani medijapan je manje otporan na ogrebotine, u odnosu na univer.

Ako sagledamo sve pozitivne i negativne osobine oba ova materijala, videćemo da nema pobednika. Jednostavno, oba materijala su za određene elemente enterijera bolji, kao što se od jednog može napraviti nešto što s drugim ne može. Zato i dalje, kada se kod nas pojavi klijent sa ovom dilemom pre svega sagledamo koje su njegove želje i koji materijal može takvim zahtevima da odgovori. Tek onda se razmatra šta je klijentu po performansama i finansijski prihvatljivo. S obzirom da neki komad nameštaja treba da čini deo nečijeg životnog prostora, sugerišemo da se klijent uvek opredeli za onu varijantu koja se njemu dopada. Cenovna razlika je isuviše mala za dugoročno zadovoljstvo.