Crveno vino i njegova večna tajna

Ono traži svoj momentum. Nije za “jednu s nogu”, “na eks”, ono se ne meša sa drugim tečnostima, osim onima u nama. Solo igrač koji bira društvo, vreme  mesto, a neretko i muziku – crveno vino!

Kakvu to tajnu crveno (crno) vino krije, zašto traži prirodne materijale u svom okruženju? Znamo da alkohol (in general) nije dobar. Ali da li je crveno vino uopšte alkohol, ili božji nektar, najstariji sok, piće koje je i samo u redovima Biblije, na posnoj trpezi, u ritualu pričešća…Zato, posebna “etiketa” za ovaj nektar, jer to svakako nije samo alkoholno piće. To je momenat, koji traži i poseban ambijent. Uostalom potvrđeno je da čaša ili dve crvenog vina dnevno, može imati neverovatne zdravstvene blagodeti za naše zdravlje. Šta je onda ustvari istina” Izgleda samo da je “istina u njemu”.

Njegova dobra svojstva svakako ne dolaze od prisutnog alkohola u njemu. Crveno vino sadrži vrlo moćne antioksidanse (jednostavno rečeno čistači), supstance koje štite naše ćelije od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali (otrovi, toksini). Vino je podjednako dobro za zdravlje žena i muškaraca, ako se uživa u normalnoj količini. Međutim muškarci zbog svoje konstitucije, mogu dve čaše vina tretirati kao nešto umereno, dok je kod žena to jedna čaša dnevno.  Kao i svaki nektar, lek,  neumerenost čini suprotan efekat i može oštetiti srce, jetru… i dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Šta je to zdravo u crvenom vinu? Pre svega to su antioksidansi – čistači u nama koji sprečavaju slobodne radikale da napadnu ćelije tela i pomažu sprečavanje razgrađujućih procesa unutar tela. Setite se isečene jabuke, i kako posle nekoliko trenutaka ona postaje smeđa, od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, procesa koji se naziva oksidacija. Ali,  ako isečenu krišku poprskamo sokom od limuna (sadrži antioksidans – vitamin C), meso jabuke ostaje belo.

Flavonoidi i resveratrol su glavne vrste antioksidansa koji se nalaze u crvenom vinu:

  • Flavonoidi su prirodne boje  i antioksidansi koji se nalaze u biljkama. Kod crnog vina, glavni tip flavonoida je antocijanin, supstanca koja se nalazi u opni grožđa i proizvodi specifičnu purpurno-crvenu boju vina. Ovi flavonoidi u crvenom vinu smanjuju količinu “lošeg”, a povećavaju količinu “dobrog” holesterola u krvi.·         
  • Resveratrol je jedinjenje koje proizvode same biljke kako bi im pomoglo da se odbrane od gljivičnih infekcija i drugih bolesti. Supstanca imuniteta same biljke. Spada u vrstu antioksidansa poznatih kao polifenoli. Resveratol ima izuzetne rezultate u labaratoriji u sprečavanju rasta ćelija raka. Neka istraživanja su potvrdila da čaša crvenog vina dnevno, kod muškaraca, smanjuju rizik or raka prostate za 50%, pogotovu kod onih vrsta galopirajućeg raka. Spomenuli smo čašu, upravo zato što više od toga može izazvati kontra efekat i uticati na provociranje nekih vrsta ove bolesti.

Tako da …dragi muškarci, ne koristite ove informacije kao izgovor za ispijanje flaše omiljenog Brunella ili Plavca dnevno.  Inače i među vrstama crvenog vina postoje razlike kad je zdravlje u pitanju: Cabernet Sauvignon sadrži najviše antioksidansa, što ga čini i najzdravijim od zdravog crvenog nektara. Slede Širaz, Pinot Noir, dok Merlot ima najmanje antioksidanasa, ali svakako ih sadrži.

Istraživanja i traženje zdravstvenih prednosti u konzumiranju crvenog vina ne prestaju.  Ali, interesantno je da se vino kao poseban segment , nametnulo i sa svojim stilom uređenja vinskih podruma, barova, radnji, svojom paletom boja, svojim materijalima, od kojih svakako drvo i to u svojoj sirovoj obradi, ima nedvosmislenu prednost u odnosu na ostale materijale.

DragonWood je imao priliku da se na više projekata pokaže i dokaže kao istinski poznavalac i ljuditelj vina. Nekoliko vinarija, vinskih barova…samo se deo naše vinske priče i dokaz da smo i mi jednim delom ušli u njegovu tajnu.

Comments

Just Say Your Opinion